Rugklachten - Neurologie

Diagnose

  • Huisarts: de huisarts stelt de eerste diagnose.: klachten uitvragen, lichamelijk onderzoek en vervolgens behandeling. Doorverwijzing naar de medische specialist vindt plaats bij zeer hevige uitstralende (been)pijnklachten, uitvalsverschijnselen (verlamming van beenspieren, problemen met plassen/ontlasting) of wanneer de klachten na 6-8 weken onvoldoende verbeteren.
  • Medisch specialist: bij voorkeur de neuroloog, soms direct verwijzing plaats naar de neurochirurg of de orthopedische chirurg. Bij LSRS is de oorzaak meestal een HNP en beperkt het onderzoek zich tot een röntgenfoto van de lage rug en een MRI scan. Bij verdenking op een andere oorzaak: verder aanvullend onderzoek. De neuroloog verwijst bij een operatie-indicatie door naar de neurochirurg of orthopedisch chirurg. Daar kan, in goed overleg, de beslissing vallen om te opereren.
  • Operatie: Dr Yep adviseert te letten op de mate van specialisatie van een chirurgisch behandelteam.

Kwaliteit:

  • Een volledig gespecialiseerde kliniek met een gespecialiseerd team op het gebied van wervelkolom, rug en HNP operaties ziet meer patiënten en heeft meer ervaring. Zie voor uitgebreide informatie over type operaties waaronder de moderne minimaal invasieve operaties (MTD en PTED) en gespecialiseerde klinieken Dr Yep Jaargids 2011.
  • Er zijn kwaliteitscriteria opgesteld bij de behandeling van HNP met LSRS. Deze criteria zeggen iets over de kwaliteit van zorg en over de organisatie van de zorg. Daarbij worden geregistreerd:
  • Aantal dagen tussen het vaststellen van een operatie indicatie en de operatie zelf, afgesproken is dat dit korter moet zijn dan 4 weken
  • Het aantal heroperaties binnen 30 dagen na de eerste operatie
  • Pijnintensiteit metingen rugpijn, beenpijn (VAS score)

Zie de Dr Yep Jaargids 2011 voor toekenning van sterren aan ziekenhuizen per provincie.


Links


Gespecialiseerde klinieken

Zie Dr Yep Jaargids 2011.


Dinie (68): "Stilzitten doet meer pijn"

Dinie Welgraven heeft veel pijn door discopathie (veroudering van de tussenwervelschijven) in combinatie met een hypermobiliteitsyndroom (overbeweeglijkheid van haar gewrichten). "Aan de buitenkant is niet te zien hoe beperkt je als rugpatiënt kunt zijn. Hoe pijn je leven kan beheersen, hoe wispelturig en je energie opvreet. Soms voelen de lakens op mijn bed heel pijnlijk aan op mijn benen. Ik houd het bij visite maar één kopje koffie vol, omdat ik dan stil moet zitten. Zien mensen mij na een uur weer fietsen, wat mij ontspant en de pijn vermindert, dan levert dit onbegrip op. Dagje dierentuin met de kleinkinderen kostte mij een week lang veel meer pijn en klachten. Toch heb ik het gedaan: een mooie herinnering. Het contact met lotgenoten is heel waardevo. Een ander zou zeggen dat ik me aanstel, maar lotgenoten weten precies wat ik bedoel en dat sterkt me."


Ziektewijzer Dr. Yep 2011

De ziektewijzer in de Jaargids is mede geredigeerd door Marc Schröder, neurochirurg in de Bergman Kliniek voor Houding en Beweging (Naarden). Met zijn team concentreert hij zich met name op de minimaal-invasieve wervelkolomchirurgie, waaronder operaties voor lage rug- en nekhernia's, verruiming van het wervelkanaal en het vastzetten van afgeschoven wervels. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een recent ontwikkelde, innovatieve robot voor het plaatsen van wervelschroeven.