Flauwvallen

Diagnose

  • Diagnose meestal door de huisarts of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Het exacte verhaal, lichamelijke onderzoek en eventueel onderzoek als ECG (hartfilmpje) en bloedonderzoek zijn hierbij van belang.
  • Bij vermoeden van een andere aandoening verdere doorverwijzing: cardioloog, internist, neuroloog en bij oudere patiënten geriater en specialist ouderengeneeskunde.
  • Verdere mogelijkheden om syncope met meer zekerheid aan te tonen: massage sinus carotis (halsslagader) en de kantelproef. In de praktijk worden deze tests weinig uitgevoerd, slechts wanneer de diagnose van extra groot belang is (beroepsrisico bijvoorbeeld werken op hoogte, chauffeur autobus). 

Gespecialiseerde klinieken

 

 


Preventieve behandeling

Recent onderzoek naar spierspanning manoeuvres (dr Nynke van Dijk, promotie onderzoek Universiteit van Amsterdam 2006) toont aan dat patiënten die ‘flauwvallen voelen aankomen’ het kunnen voorkomen door hun benen te kruisen en de been- en buikspieren aan te spannen, zittend of staand. Door deze spieraanspanning methode verhoogt de bloeddruk snel.


Ziektewijzer

Deze ziektewijzer is mede geredigeerd door Gert van Dijk, neuroloog in het LUMC, Roland Thijs, neuroloog in het LUMC en SEIN, en Wouter Wieling, internist in het AMC. Zij leiden en coördineren de gespecialiseerde syncope poliklinieken van respectievelijk het LUMC, het AMC en SEIN.


Aanvullende informatie

Voor deze aandoening is eveneens een uitgebreide informatie beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.