Dieet

Diagnose

In een afvaltraject kunnen ook zorgprofessionals een rol spelen: een diëtist, een fysiotherapeut en/of een psycholoog. Zij kunnen bredere adviezen geven. Een huisarts of bedrijfsarts geeft voorlichting en kan indien nodig doorverwijzen. Met een verwijzing kan mogelijk een deel van de kosten van zo’n traject vergoed worden. 

 

Zelfzorg

 • Afvallen op een natuurlijke wijze, met gezonde voeding en beweging
 • Indien gewenst met behulp van:
 • Gebruik géén medicijnen zonder recept die via Internet, postorderbedrijven of de homeopathische branche worden aangeboden. Het gaat om pillen die niet of nauwelijks werkzaam zijn. Er zitten soms onschuldige kruiden in, maar vaak ook stoffen die schadelijk kunnen zijn zoals zenuwstelsel stimulerende stoffen (uppers), laxeermiddelen, kalmeringsmiddelen (downers), plasmiddelen en schildklierhormoon.
 • Medicijnen met recept (voorgeschreven door een arts) worden niet vergoed door de basisverzekering. Terughoudendheid is geboden. In het verleden werden diverse middelen van de markt gehaald, door de bijwerkingen (Acomplia, Mazindol, Fenfluramine en recent Reductil). Het enige middel dat gebruikt wordt, is Xenical: dit is een klinisch bewezen en veilig middel tegen obesitas en is werkzaam in het spijsverteringskanaal.

 

Regionaal fitness centrum  

 • Steeds meer zorgverzekeraars hebben zorg voor overgewicht in het pakket en bieden specifieke behandelprogramma’s aan. Informeer bij uw verzekeraar naar de mogelijkheden.
 • Overal zijn fitness centra die samen met u een “op maat” bewegingsprogramma kunnen samenstellen.

 

Huisarts/bedrijfsarts  

 • Begeleiding door huisarts, bedrijfsarts. Daarbij kunnen een praktijkverpleegkundige, een regionale diëtist en (bedrijf) fitness ook een rol spelen. 

 

Diëtist

 • De diëtist begeleidt en helpt op een manier die past bij de eigen leefstijl. De kans op succes is dan groter.
 • De diëtist kan onder meer praktische vragen beantwoorden over voeding en diëten:  ‘’Kan ik beter Yoghonaise kiezen of fritessaus?” “Hoe maak ik een jus minder vet?” “Krijg ik alle belangrijke voedingsstoffen wel binnen als ik minder wil eten?” “Help, ik heb een feestje!”
 • Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt vier behandeluren per jaar. Overige behandeluren worden soms gedeeltelijk of geheel plaats vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Informeer hier naar bij uw zorgverzekeraar. 
 • Een diëtist bij u in de buurt is te vinden op www.nvdietist.nl of www.dietistencooperatie.nl.

 

Regionale internist

 • Bij ernstig overgewicht (obesitas, BMI +30), onvoldoende resultaat bij eerdere pogingen om af te vallen, bijkomende ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en/of ademhalingsproblemen, kan een huisarts of bedrijfsarts u naar een regionale internist (= artsspecialist) verwijzen. 
 • De internist betrekt bij voorkeur een diëtist, een fysiotherapeut en/of een psycholoog of psychiater bij de behandeling, om een beter en blijvender resultaat te behalen.

 

Regionaal obesitas team ziekenhuis

 • Een aantal regionale ziekenhuizen biedt een standaard behandeling aan met een multidisciplinair team. Er wordt gewerkt met bepaalde behandelplannen. Er zijn teambesprekingen, goede faciliteiten, tijd voor de patiënt en er zijn diverse behandelmogelijkheden. Het team kan zo een goede selectie maken wie wel en wie niet geschikt is voor bepaalde behandelingen (medicatie, operatie). Een zorgvuldige voorselectie vergroot de kans op succes.  

 

Gespecialiseerde klinieken

 • In Nederland kennen we, naast regionale obesitas teams, enkele gespecialiseerde klinieken om ernstig overgewicht te behandelen. De grootste kliniek in ons land is de Nederlandse Obesitas Kliniek met diverse vestigingen. Deze kliniek behandelt mensen ouder dan 20 jaar en met een BMI van 30 of hoger. Afhankelijk van het soort behandeling, is een verwijzing nodig van een (huis)arts en/of een andere zorgprofessional. Ook stellen zorgverzekeraars verschillende eisen met betrekking tot verwijzing. Informeer hier naar bij uw zorgverzekeraar (www.obesitas-kliniek.nl).  

 

Operaties: bariatrische chirurgie  

 • Wie een ernstig overgewicht heeft (morbide obesitas, BMI hoger dan 40 of tussen 35 en 40 met suikerziekte, hoge bloeddruk, Slaap Apneu Syndroom, ernstige gewrichtsklachten) en zonder succes van alles heeft geprobeerd om af te vallen, kan in aanmerking komen voor een operatie. Deze aanpak is niet zonder risico. De risico’s van (een) operatieve ingre(e)p(en) moeten afgezet worden tegen de risico’s van het overgewicht. Selectiecriteria om in aanmerking te komen voor een operatie zijn dus van groot belang. Een obesitas team kan deze selectie uitvoeren.
 • In geval van een operatieve ingreep is intensief overleg tussen chirurg, diëtist, psycholoog en internist noodzakelijk, met elkaar en met de patiënt.
 • In het geval van ernstige eetstoornissen, psychiatrische ziektes, alcoholisme of andere aandoeningen wordt niet geopereerd. De motivatie van de patiënt wordt ook beoordeeld.
 • Als een operatie mogelijk is, dan wordt In Nederland veel gebruik gemaakt van het plaatsen van een maagbandje. De maag wordt daardoor kleiner.
 • Soms wordt een maagverkleining of een darmoperatie uitgevoerd, om te zorgen dat er minder voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat deze operaties zorgen voor behoorlijk gewichtsverlies. Dit soort gecompliceerde operaties impliceren een groter gewichtsverlies, maar het risico op complicaties tijdens en/of na de operatie is groter.
 • Operaties worden door diverse ziekenhuizen en zelfstandige klinieken uitgevoerd door Zelfstandige Behandel Centra (ZBC) of Commerciële Behandel Centra (CBC).
 • Belangrijk om te weten:
  • Voor de operatie moet altijd een uitgebreid onderzoek plaatsvinden door een multidisciplinair team. Wantrouw een chirurg die u zonder deze controle wil opereren. Een beoordeling voor de operatie door alleen een anesthesist of internist is onvoldoende.
  • De operatie moet plaats vinden in een ziekenhuis met minstens een zogenaamde Level 1 Intensive Care.
  • Een dergelijk ziekenhuis heeft ook absoluut de voorkeur omdat daar een complete staf van medische specialisten aanwezig is. Er zijn meer faciliteiten en een uitgebreider team van anesthesisten en chirurgen die voor elkaar kunnen invallen.
  • Vraag de chirurg naar zijn ervaring op dit gebied. Hoeveel van deze operaties voert de chirurg per jaar uit? Uit onderzoek is bekend dat bij meer dan 100 operaties per jaar per chirurg de resultaten duidelijk beter zijn.
  • Bestaat het team uit meerdere chirurgen die de operaties kunnen uitvoeren?
  • Vraag om een opgave van de complicatieregistraties over dit type operaties in het voorafgaande jaar (dat zijn de opgetreden problemen na operaties). Er kunnen gegevens zijn over het aantal overleden patiënten, het aantal naadlekkages, het aantal hersteloperaties, inwendige bloedingen, beschadigingen aan de maag, slokdarm of milt of het optreden van een trombosebeen of longembolie. Dit zegt iets over zorgvuldigheid van de werkwijze van het chirurgische team als ze de cijfers beschikbaar hebben.  
  • Vraag of het chirurgische team door de eigen beroepsgroep (Nederlandse Vereniging van Chirurgie) wordt gecontroleerd aan de hand van regelmatige kwaliteitsvisitatie. In privé klinieken is dit niet altijd het geval.

 

Type operatie Overlijden na operatie
maagband 1 op de 1000
by pass maag 5 op de 1000
maagverkleining 1 op de 1000
maagomlegging 11 op de 1000

 


Extra informatie

 • Het Voedingscentrum in Den Haag geeft voorlichting over gezonde voeding en gezond gewicht. www.voedingscentrum.nl of 070 – 306 88 88
 • Nederlandse Hartstichting  www.hartstichting.nl of 0900 – 300 03 00 (lokaal tarief)

 

Websites


Aanvullende informatie

Voor deze aandoening is eveneens een uitgebreide informatie beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.